Thailand voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over Thailand

Thailand | vakantie | plaatsen & eilanden | bezienswaardigheden | eten in Thailand | oplichting | reisinfo | weer & klimaat | links

Thailand weer & klimaat

Thailand is een tropisch land waar alle drie de tropische klimaatsoorten uit het Kppen-Geiger klimaatsysteem voorkomen. De noordelijke helft van Thailand kent een tropisch savanneklimaat, die aangeduid wordt met de lettercode Aw. Het zuidelijke deel van Thailand heeft grotendeels een tropisch moessonklimaat (het Am-klimaat) met enkele gebieden (o.a. de provincies Nakhon Si Thammarat en Narathiwat) waar een tropisch regenwoudklimaat (type Af) heerst. De verschillen zitten vooral in de hoeveelheden neerslag die er per plek in bepaalde maanden gemeten worden. De verschillen in temperatuur zijn beduidend kleiner, hoewel er wel sprake is van hetere en wat minder hete periodes.

Thailand bezienswaardigheden

De overweldigende natuur, de prachtige tropische stranden en de cultuur van Thailand heeft ervoor gezorgd dat er veel te zien en te doen is in Thailand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Thailand op een rijtje gezet:
Thailand bezienswaardigheden top 10

Drie seizoenen

Het klimaat van Thailand mag je in drie seizoenen indelen. In tropische regio's is een jaar met slechts twee of drie seizoenen zeer gebruikelijk. Vier seizoenen zoals wij die in Nederland kennen komen vrijwel alleen maar voor in klimaatgebieden waar er sprake is van een duidelijke winter, een zomer en twee tussenseizoen die voor de overgang tussen de zomer en winter vormen. In het geval van tropische bestemmingen zoals Thailand is de hoeveelheid regen vaak bepalend voor de afbakening van de seizoenen. Daarnaast zie je dat de temperaturen in het drogere seizoen oplopen, waarna die weer dalen op het moment dat het regenseizoen aanbreekt.

Voor Thailand kun je grofweg de volgende drie seizoenen onderscheiden:

Vanaf half/eind november tot eind februari is in Thailand het koele droge seizoen. Bij een 'koel' seizoen moet je nog steeds denken aan middagtemperaturen die tegen of rond de dertig graden liggen. Aan het begin van het droge seizoen is Thailand weelderig groen en daardoor volgens velen op z'n mooist. De zon laat zich vaak zien en langs de kust is de zee op z'n mooist, omdat de meest intense blauwe kleuren in dit seizoen het beste zichtbaar zijn.

Naarmate de relatieve droogte aanhoudt, stijgen de temperaturen. Daardoor wordt in de loop van maart het hete seizoen ingeluid. Temperaturen liggen overdag dan op veel plekken in Thailand ruim boven de dertig graden Celsius. Gemiddelde maxima van pakweg 34 tot 36 graden zijn dan normaal. De hoeveelheid neerslag begint in dit seizoen ook toe te nemen. In april zie je al een toename in het aantal buien en de intensiteit van de buien. Ook zie je dat de wind op de meeste plekken in Thailand draait. Waar deze eerst nog vooral uit oostelijke en noordelijke richtingen kwam, daar zie je in dit seizoen een draai naar hoofdzakelijk zuidelijke winden. Aan het einde van het hete seizoen, medio juni, zie je dat de wind steeds meer vanuit het westen waait.

Vanaf juli spreek je van het regenseizoen in Thailand. De hoeveelheid regen neemt toe, met vaak een piek in september en oktober. Op sommige plekken ligt de piek van de hoeveelheid neerslag in november, dat direct als laatste maand van het regenseizoen gezien mag worden. Op Koh Samui is dit vaak de natste maand met hoeveelheden die vaak rond de vijfhonderd millimeter in n maand liggen. Afhankelijk van de regio loopt het regenseizoen meestal half of eind november ten einde. In sommige regio's moet je tot half december wachten. Tijdens het regenseizoen vallen er vaak pittige buien. Het aantal dagen waarin het vrijwel alleen maar regent blijft beperkt. Meestal laat de zon zich ook wel geregeld zien.

Het weer houdt zich niet altijd aan de regels

Hoewel de zuidwestmoesson en de noodoostmoesson zich jaarlijks aan een redelijk vast patroon lijken te houden, zijn er ook weleens afwijkingen. Daardoor kan een regenseizoen eerder of later op gang komen, maar ook eerder of later eindigen. Met de wetenschap dat het regenseizoen, afhankelijk van je bestemming in Thailand, meestal zo ergens tussen half november en half december op zou moeten houden moet je doen beseffen dat een uitloop van het regenseizoen invloed kan hebben op je kerstvakantie in Thailand. Dat hebben ze bijvoorbeeld in het winterzonseizoen 2016/2017 in Thailand ervaren. Begin december werden delen van Thailand geteisterd door voor die periode uitzonderlijke hoeveelheden regen. Het onstabiele weer hield nog een paar weken aan in grote delen van Thailand. Begin januari 2017 leidde zware regenval zelfs nog tot overstromingen in het zuiden van het land. Het gevolg was een ravage op verschillende plekken en tientallen dodelijke slachtoffers. Het is daarom goed te weten dat het weer geen enkele garantie biedt. Langjarige gemiddeldes en trends zijn een goede richtlijn. De weergoden hebben ook in Thailand soms wat anders in gedachten dan wat je op basis van voorgaande jaren zou verwachten.

Temperaturen

Wie het snel koud heeft die zal Thailand heerlijk vinden. Verkoeling vind je hier alleen maar in ruimtes met airconditioning of in de zee. En zelfs daar zul je het zelden echt koel vinden. Het zeewater rondom Thailand is immers zelden koeler dan 27 graden Celsius. Gemiddeld moet je op zeewatertemperaturen van 28 tot 30 graden Celsius rekenen. Als je kijkt naar de luchttemperaturen dan zie je dat het in de koelste maanden (december en januari) overdag meestal zo rond de 27 tot 30 graden is. Tijdens de warmste maand (april) loopt dit op naar 32 tot 38 graden Celsius, afhankelijk van waar je zit. Landinwaarts zijn de verschillen tussen de koudste en warmste maand over het algemeen groter dan aan de kust, waar het zeewater invloed uitoefent op de luchttemperatuur.

Als je kijkt naar de minimumtemperaturen dan zie je grotere verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland van Thailand. In het koelere droge seizoen dalen de temperaturen in de badplaatsen naar pakweg 23 tot 26 graden Celsius. In het warmere seizoen en in het regenseizoen is dit gemiddeld 25 tot 28 graden Celsius. De bandbreedte waarbinnen de minimumtemperaturen zich bewegen is dus vrij klein. In de binnenlanden van Thailand zie je grotere verschillen. In de koelere maanden kan het kwik daar gemiddeld dalen naar 13 tot 17 graden Celsius, terwijl dit in de heetste maanden zo tussen de 23 en 27 graden Celsius ligt.

In Thailand zijn temperaturen onder de 10 graden Celsius of boven de 40 graden Celsius vrij zeldzaam. Vorst komt in Thailand nooit voor, ook niet aan de grond. De enige vorst die Thailand kent is de koning.

Regen

Zoals we al op deze pagina beschreven hebben kent men in Thailand een droge periode en een regenseizoen. Deze moessonperiode verschilt een beetje van streek tot streek. De eerste maanden waarin de hoeveelheid neerslag stijgen zijn april en mei. In juni en juli zie je soms een lichte daling, waarna het vanaf augustus vaak aanzienlijk natter wordt. Neerslag valt in Thailand meestal in de vorm van buien, die erg pittig kunnen zijn. Regenbuien gaan niet zelden gepaard met (flink) onweer. Soms zijn er periodes waarin er in korte tijd enorme hoeveelheden regen vallen. Dit kan leiden tot overstromingen en zelfs aardverschuivingen. Dit is gelukkig geen jaarlijks verschijnsel.

De jaarlijkse hoeveelheden regen verschilt van bestemming tot bestemming. In Chiang Mai is dat ongeveer 1100-1200 millimeter, Bangkok is met 1600-1700 millimeter per jaar wat natter en Koh Samui is relatief nat met ongeveer tweeduizend millimeter regen per jaar. Meer dan de helft daarvan vat in de laatste drie maanden van het kalenderjaar, met november vrijwel altijd als natste maand. Het populaire Phuket is nog iets natter: gemiddeld 2200-2300 millimeter regen per jaar. Daar zie je wel dat de regenperiode wat geleidelijker verloopt. September en oktober zijn in Phuket de natste maanden.

Zon en bewolking

Bij een tropische vakantie denk je al snel aan witte stranden, een felblauwe zee, groene palmbomen en een helderblauwe lucht met misschien wat vriendelijke wolkjes. Dit ideaalbeeld komt vaak niet overeen met de werkelijkheid. Hoewel de zon vrij veel schijnt in Thailand, is het vaker bewolkt dan zonnig in Thailand. Dat geldt vooral voor de periode mei tot en met oktober, dat grotendeels overeenkomt met het regenseizoen in Thailand. Gemiddeld is het dan 50 tot 60 procent van de tijd zwaar tot geheel gewolkt en zo'n 30 tot 35 procent van de tijd half tot zwaar bewolkt. Slechts zo'n tien procent van de tijd is het onbewolkt tot licht bewolkt. In het aantal zonuren valt het nog wel mee, omdat ook bij grotendeels bewolkt weer de zon zich nog wel regelmatig laat zien. In het drogere seizoen zijn de statistieken een stuk gunstiger. Dan is het meer dan de helft van de tijd onbewolkt of lichtbewolkt.

Het aantal uren zonneschijn is het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken het aardoppervlakte bereikt. Bij die statistieken scoren de Thaise bestemmingen over het algemeen goed. Denk bijvoorbeeld aan 2600-2700 uur zonneschijn per jaar in Bangkok, ruim 2000 uur per jaar in Phuket en tussen de 2100 en 2200 uur per jaar in Koh Samui. Het in het noorden gelegen Chiang Mai is jaarlijks goed voor pakweg 2500 uren zon per kalenderjaar.

Winterzon in Thailand

Omdat klimatologisch het beste reisseizoen vrijwel gelijk loopt met de winters in Europa, is Thailand een bijna ideale winterzonbestemming. Na afloop van het regenseizoen zie je dat de hoeveelheid zon snel toeneemt, het aantal buien daalt en de temperatuur veelal rond aangename waardes van pakweg 28 tot 33 graden Celsius liggen. Prima omstandigheden dus om tijdens de koele Europese winters lekker op te warmen in Thailand. Het feit dat deze periode zo gunstig is voor een vakantie naar Thailand heeft helaas ook effect op de prijzen. Dit is het hoogseizoen wat bijna letterlijk vertaald kan worden als het dure seizoen. Vooral vanaf half december tot begin januari is Thailand enorm in trek waardoor de prijzen naar soms buitensporige hoogtes opgestuwd worden. Wie echter in februari of maart naar Thailand vliegt voor een rondreis of strandvakantie die treft het iets beter qua prijzen. Ook is de drukte dan wat minder erg dan in de piek van het hoogseizoen.

Klimaatstatistieken

Het klimaat in Thailand varieert van streek tot streek. Hoewel heel Thailand tropisch is, zijn er wel verschillen in neerslaghoeveelheden en temperaturen. Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over tientallen bestemmingen in Thailand. Daar kun je per stad, dorp, eiland of provincie de klimaattabellen zien waarin gegevens staan zoals gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt. Hieronder hebben we een aantal populaire bestemmingen in Thailand eruit gepikt en daar de klimaatgegevens van gepubliceerd.

Klimaattabel Bangkok

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 32 C 21 C 9 uur 1 dag 13 mm n.v.t.
februari 33 C 23 C 9 uur 3 dagen 20 mm n.v.t.
maart 34 C 25 C 8 uur 3 dagen 42 mm n.v.t.
april 35 C 26 C 8 uur 7 dagen 91 mm n.v.t.
mei 34 C 26 C 7 uur 16 dagen 248 mm n.v.t.
juni 33 C 26 C 6 uur 16 dagen 157 mm n.v.t.
juli 33 C 25 C 6 uur 18 dagen 175 mm n.v.t.
augustus 33 C 25 C 5 uur 20 dagen 220 mm n.v.t.
september 32 C 25 C 5 uur 20 dagen 334 mm n.v.t.
oktober 32 C 25 C 6 uur 16 dagen 292 mm n.v.t.
november 32 C 23 C 8 uur 6 dagen 50 mm n.v.t.
december 31 C 21 C 8 uur 2 dagen 6 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Chiang Mai

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 28 C 13 C 9 uur 2 dagen 6 mm n.v.t.
februari 32 C 14 C 10 uur 1 dag 9 mm n.v.t.
maart 34 C 17 C 9 uur 2 dagen 18 mm n.v.t.
april 36 C 21 C 9 uur 7 dagen 57 mm n.v.t.
mei 33 C 23 C 8 uur 16 dagen 162 mm n.v.t.
juni 31 C 23 C 6 uur 19 dagen 124 mm n.v.t.
juli 31 C 23 C 5 uur 21 dagen 140 mm n.v.t.
augustus 30 C 22 C 5 uur 23 dagen 217 mm n.v.t.
september 31 C 22 C 6 uur 19 dagen 211 mm n.v.t.
oktober 30 C 21 C 6 uur 13 dagen 118 mm n.v.t.
november 29 C 18 C 8 uur 6 dagen 54 mm n.v.t.
december 28 C 14 C 8 uur 3 dagen 16 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Koh Samui

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 29 C 22 C 7 uur 9 dagen 86 mm 28 C
februari 29 C 23 C 8 uur 4 dagen 54 mm 28 C
maart 30 C 24 C 8 uur 4 dagen 81 mm 29 C
april 32 C 25 C 8 uur 8 dagen 83 mm 30 C
mei 32 C 25 C 6 uur 17 dagen 156 mm 30 C
juni 31 C 25 C 6 uur 16 dagen 124 mm 30 C
juli 31 C 24 C 6 uur 16 dagen 116 mm 29 C
augustus 31 C 24 C 6 uur 16 dagen 111 mm 29 C
september 31 C 24 C 6 uur 18 dagen 122 mm 29 C
oktober 30 C 23 C 6 uur 20 dagen 310 mm 29 C
november 29 C 23 C 6 uur 20 dagen 527 mm 29 C
december 29 C 22 C 7 uur 15 dagen 210 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Phuket

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 32 C 23 C 9 uur 6 dagen 30 mm 28 C
februari 33 C 23 C 9 uur 4 dagen 24 mm 29 C
maart 33 C 24 C 9 uur 5 dagen 74 mm 29 C
april 33 C 24 C 8 uur 10 dagen 143 mm 29 C
mei 32 C 24 C 6 uur 18 dagen 260 mm 29 C
juni 31 C 24 C 5 uur 18 dagen 213 mm 29 C
juli 31 C 24 C 6 uur 17 dagen 258 mm 29 C
augustus 31 C 24 C 6 uur 18 dagen 287 mm 29 C
september 31 C 24 C 5 uur 19 dagen 361 mm 29 C
oktober 31 C 24 C 6 uur 20 dagen 320 mm 29 C
november 31 C 24 C 7 uur 17 dagen 177 mm 29 C
december 31 C 23 C 8 uur 12 dagen 72 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabbellen laten zien hoe het weer gemiddeld is geweest over de afgelopen periode van 30 jaar. Het zegt niets over het actuele weer en is geen weersverwachting. Je kunt zo zien wat normaal weer is voor een bepaalde periode in het jaar. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.

Beste reisperiode

De periode vanaf eind november tot begin maart wordt over het algemeen als de beste reistijd voor Thailand beschouwd. Het is dan niet te heet, de zon laat zich veel zien, er valt meestal niet teveel regen en de relatieve luchtvochtigheid valt dan ook mee. De zee is in deze periode ook op zijn mooist en dit is de meest geschikte periode om te duiken en te snorkelen. Dit betekent echter ook allemaal dat dit het hoogseizoen is. Dat betekent hoge prijzen, veel verkeer, drukke hotels en vaak ook drukkere stranden. Wie dat niet uitmaakt en voor wie het budget wat minder belangrijk is, is dit ht moment om Thailand te bezoeken.

Als je goed tegen warmte kunt, wel wilt genieten van een relatief droge periode en nog optimale strand- en zeecondities wil hebben die zou in maart een uitstekend alternatief hebben. Thailand is dan al iets gunstiger geprijsd en het regenseizoen moet nog beginnen.

Kijk je naar de kosten dan moet je vooral in de periode april tot eind november naar Thailand reizen. Dit is het regenseizoen, dus het laagseizoen. In de maanden april en juni vat het vaak nog wel mee met de buien en liggen de prijzen gunstig. April is wel serieus heet in Thailand! Mei, september en oktober hebben als nadeel dat het aantal buien en de hoeveelheid regen vaak het hoogste ligt in deze maanden. Dat betekent echter niet dat je in deze maanden niet naar Thailand moet reizen. Het is ook dan nog vaak genoeg aangenaam.

Wie in juli of augustus naar Thailand wil reizen die heeft n groot nadeel. Door de schoolvakanties zijn dan de prijzen voor vliegtickets en pakketreizen naar Thailand duur. Als je daar tegenover zet dat het wat betreft het weer niet de beste periode is, die moet zich afvragen of je wel pers in deze periode voor Thailand zou moeten kiezen als vakantiebestemming.

Meer Thaise 'voor beginners' sites

Wij hebben behalve deze site nog een aantal 'voor beginners' websites over Thaise bestemmingen:
Bangkok voor beginners
Phuket voor beginners

Meer info over Thailand

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Thailand:
beste periode voor een Thailand zonvakantie
Thailand informatie
Thailand top 10
Thailand weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Thailand
winterzon in Thailand

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy