Oplichting in Thailand

Een kant van Thailand die je niet zo snel in reisbrochures of op boekingssites terug zult zien is dat er op vrij grote schaal sprake is van oplichting van toeristen. Dat gebeurt op zoveel verschillende manieren dat je er een compleet boek over zou kunnen schrijven. De Thai zijn hier zo gedreven en ervaren in dat het soms lastig is om in de gaten te hebben dat je op dat moment opgelicht wordt. Op het moment dat je het wel beseft, is het al te laat. Veel gevallen van oplichting zijn te voorkomen als je vooraf goed geïnformeerd bent. Wij hebben daarom een hele pagina gewijd aan oplichting in Thailand, waarbij we de meest voorkomende oplichtingstrucs in Thailand beschrijven. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, nietwaar?



Wat overigens handig is om te weten is dat je als slachtoffer van oplichting vaak machteloos staat in Thailand. De politie kan of wil je vaak niet helpen, niet zelden omdat ze hiervoor door de oplichters beloond worden. Daarnaast schuwen oplichters middelen als intimidatie en geweld niet. Soms bereiken hierover berichten de internationale media, maar vaak lees je er weinig over terug. Dit omdat negatief nieuws niet goed is voor het toerisme in Thailand. Gelukkig is dit een onafhankelijke website die probeert zo eerlijk mogelijk informatie te verstrekken over Thailand. Daar hoort volgens ons het waarschuwen voor oplichting in Thailand ook bij. Want hoewel de Thai over het algemeen bekend staan als een zeer vriendelijk volk, is er ook hier een onderwereld die perfect misbruik weet te maken van de vele toeristen die Thailand bezoeken.

De alarmbellen moeten vrijwel meteen aanslaan op het moment dat iemand je op straat uit zichzelf aanspreekt en zo goed als perfect Engels spreekt. Thai zijn uit zichzelf vriendelijk doch terughoudend. Daarnaast spreken de meeste Thai geen goed Engels. In het geval dat je ongevraagd door een Thai benaderd wordt in goed Engels dan is de kans 99% dat er een vorm van oplichting aan zit te komen. Dit geldt ook door zogenaamde landgenoten die zeggen jarenlang in Thailand te wonen en je vrijwillig willen helpen in de vorm van een rondleiding per tuktuk door de stad of door je vliegtickets, hotels of excursies ter plaatse voor een lager bedrag te kunnen boeken.

De beschadigde jetski of scooter

Een bekende vorm van oplichting die vooral in Phuket veel voorkomt is die met jetski’s. Als je een jetski huurt en vervolgens terugkeert bij de verhuurder dan zal deze claimen dat je schade hebt veroorzaakt aan zijn jetski. De kras die hij laat zien zat er feitelijk al toen je de jetski meekreeg. Zeer grote kans dat je deze echter niet gespot hebt. De verhuurder zal vervolgens een hoge schadeclaim bij je wegleggen. Niet betalen is eigenlijk geen optie. Bedreigingen en zelfs fysiek geweld zijn geen uitzondering bij de pogingen om het slachtoffer te laten betalen. De politie bellen heeft meestal geen zin. Niet zelden zijn zij bij de afpersing betrokken en zullen je dwingen om te betalen. De beste optie is om Phuket geen jetski te huren.

Een variant op deze vorm van oplichting geschiedt met scooters. Als je een scooter huurt neem dan ter plaatse goede foto’s van alle kanten. Lever nooit je paspoort in als borg. Daarmee geef je ze een machtsmiddel in handen.

Te weinig wisselgeld

Het wordt regelmatig geprobeerd bij toeristen: te weinig wisselgeld teruggeven. Vooral de kleine supermarktjes zoals 7-Eleven hebben op dit gebied een slechte reputatie. Let vooral als je met grote briefjes (vooral die van 1000 Baht) wel genoeg terugkrijgt. De kans is groter dat ze het proberen als je teveel gedronken hebt. Het nadeel is dat je dan inderdaad wat minder op je hoede bent, waardoor de kans van slagen groter is.

Een onschuldig spelletje

Vier-op-een-rij is een onschuldig spelletje. Echter geldt dit niet in Thailand. Menig toerist is door vier-op-een-rij of een ander spel al flink geld verloren in Thailand. Deze vorm van oplichting is een variant op wat je in sommige Hollywood-films ziet gebeuren met pool-biljart. In dit geval wordt het niet met een bilart gedaan, maar met onschuldig ogende spelletjes zoals vier-op-een-rij, Djenga of een ander gezelschapsspel. De uitdaagster is vrijwel altijd een onschuldig ogende Thaise dame die vooral mannelijke barbezoekers uitdaagt voor een spelletje. Een eerste keer is vaak een gratis spelletje, de tweede keer wordt er vaak met een inzet gespeeld. Omdat die inzet vrij klein is zoek je er nog niet direct wat achter. Nadat je een potje verliest zal de dame in kwestie je voorstellen nog een potje te doen: dubbel of niets. Die verlies je geheid weer, waarna je weer een zelfde voorstel krijgt. Na een paar verloren potjes is de eerst zo lage inzet inmiddels gegroeid tot een redelijk bedrag. Wat je helaas niet wist is dat de dame in kwestie erg getraind is in het spel dat jullie spelen. De kans dat je kunt winnen is daardoor erg klein en als je niet oppast verlies je zo een aardig bedrag.

Tuktuks en taxi's

De chauffeurs van tuktuks en taxi’s hebben geen al te beste reputatie in Phuket. Het zijn niet allemaal boeven, maar het gros heeft er een handje van om de klanten veel te veel te laten betalen. Een redelijk veel gebruikte truc is om aan het einde van een rit te zeggen dat het afgesproken bedrag per persoon was in plaats van voor de hele rit. Wees dus erg duidelijk in wat je afspreekt. Mocht je toch in de val trappen dan kun je beter betalen dan moeilijk doen. Geweld tegen toeristen door tuktukchauffeurs of taxichauffeurs is helaas geen uitzondering. Vaak helpen de chauffeurs elkaar hierbij een handje en de politie kijkt geregeld de andere kant op.

Een andere vorm van afpersing (dit noemen we geen oplichting meer) is dat een taxichauffeur die met de taximeter aan een rit aannemen en vervolgens op de snelweg stoppen. Hij vertelt je dat je een veel hoger bedrag moet betalen en dat je dit nu af moet rekenen, anders zet hij je hier uit de taxi.

taxi

Drogeren

In bars, in nachtbussen en op je hotelkamer. Dit zijn plekken waar je gedrogeerd kunt worden. Hierbij is er maar één doel: jou beroven van je geld en waardevolle spullen. Je zou niet de eerste toerist zijn die verdoofd is via een drankje. Na een leuke avond op je hotelkamer met een lokaal meisje (of jongen, dat weet je nooit zeker in Thailand) word je versuft wakker en blijken je spullen gejat te zijn.

Minivans

Je moet oppassen voor de minivans die je bij de luchthaven op staan te wachten en je aanbieden om je veel goedkoper dan de taxi’s naar je hotel te brengen. In plaats van dat je bij je hotel aankomst, stopt de chauffeur bij een bevriende reisagent die je vertelt dat het hotel vol is of sterker nog: het hotel is gesloten. Hij regelt wel even een nieuw hotel voor je, waarbij zowel hij als de chauffeur van de minivan een goede commissie verdienen. Niet intrappen dus!

Namaakjuwelen

Natuurlijk had je dit zelf wel kunnen bedenken, maar die goedkope edelstenen en juwelen die je op straat aangeboden worden zijn natuurlijk zo nep als de pest. Dat de man of vrouw die ze aanbood zo vriendelijk was wekte onterecht vertrouwen. Uiteindelijk heb je rotzooi gekocht voor veel te veel geld.

De trein is vol… niet dus!

Je komt aan bij treinstation Hualamphong en wordt aangesproken door iemand die lijkt daar te werken. Hij wil je assisteren bij het kopen van een treinkaartje. Dat vind je wel net zo gemakkelijk waardoor je braaf volgt. Uiteindelijk kom je terecht in een kantoortje vlak bij het station. Men voert een toneelspelletje op. Ze doen net of ze een treinticket proberen te boeken en melden je uiteindelijk dat de trein helaas al helemaal vol zit. Wel kunnen ze een kaartje regelen voor de bus of een minibus. Je raadt het waarschijnlijk al… die zijn van de organisatie waar de vriendelijke man voor werkt.

Het Grand Palace is gesloten

Een misselijk trucje dat rond het Grand Palace in Bangkok veel gebruikt wordt is dat er iemand naar je toekomt die zegt dat het paleis en de bijbehorende tempel gesloten is. Een veelgebruikte smoes is dat het die dag gesloten is vanwege een feestdag. Hij kan je met de tuktuk tegen een laag prijsje naar een bijzondere tempel brengen die wel open is. Dit betekent uiteindelijk een rit langs kleermakers en edelstenenwinkeltjes waar hij dikke commissies van ontvangt als je daar geld uitgeeft.

Het Grand Palace is gesloten

Dure seksshows

Vooral rond de Patpong Night Market is het een veel gebruikte manier om mannen op te lichten. Je wordt naar binnen gelokt door mensen op straat. Je kunt ‘pingpong’ of een andere seksshow gaan bekijken voor een prikkie. Ook de drankjes zijn goedkoop. Eenmaal binnen kom je er al snel achter dat je je in een zeer louche tent bevindt waar je voor je wilt vertrekken een flink gepeperde rekening voor je neus geschoven krijgt. In plaats van een paar honderd Baht moet je ineens duizenden Baht betalen. Wil je niet betalen? Dan is intimidatie met geweld een veelgebruikte methode om je uiteindelijk toch te laten betalen. Het beste kun je dit soort zaken gewoon vermijden. Ben je wel de pineut, betaal dan maar gewoon zonder te protesteren.

De grote wisseltruc

Het kan gebeuren dat je in Thailand geld moet wisselen. Hoewel steeds meer mensen ter plaatse geld uit een geldautomaten opnemen, zijn er nog steeds mensen die liever contant geld meenemen en ter plaatse omwisselen voor Thaise Baht. En een vakantie is toch een ideale manier om je zwart geld uit te geven, nietwaar? Wat voor kan komen is dat je bij een wisselkantoor geld om wilt wisselen en aangesproken wordt door een westerling. Hij wil ook net omwisselen, maar dan Baht tegen euro’s. Zijn verhaal is dat zijn vakantie erop zit en hij nog flink wat lokale valuta heeft die hij terug wil wisselen naar euro’s. Om beiden beter af te zijn qua wisselkoers stelt hij voor dat jullie bij elkaar geld wisselen. Je kijkt toe terwijl hij de briefjes voor je gezicht telt, waarschijnlijk twee keer om jou te overtuigen dat het klopt. Je bent op dat moment minder argwanend en vlak voor het moment dat het geld uitgewisseld wordt wisselt de vingervlugge vreemdeling het geld om voor een stapel met briefjes van twintig. Op het moment dat je de goocheltruc door hebt is de vogel al snel gevlogen in de drukte.

oplichting