Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Thailand op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Thailand vind je terug op de vele Thailand sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Thailand of één van de vakantiebestemmingen in Thailand kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Thailand bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Thailand.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Thailand
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Thailand via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Thailand via GetYourGuide

Ambassade

In het geval dat je je paspoort kwijtgeraakt bent in Thailand of consulaire hulp nodig hebt (bijvoorbeeld na een arrestatie) dan kun je in Thailand contact opnemen met de Nederlandse ambassade. Die is gevestigd in Bangkok:

Nederlandse ambassade in Bangkok
15 Soi Ton Son, Thanon Ploenchit
Lumpini, Pathumwan
Bangkok, 10330
Telefoon: +66 230 95 200 (vanuit Thailand: 0230 95 200)
E-mail: ban@minbuza.nl

Boeddhisme

Thailand is een boeddhistisch land. Je zult dan ook redelijk veel boeddhistische tempels tegenkomen. Deze zijn normaal gesproken ook voor niet-boeddhisten vrij te bezoeken. Bij sommige tempels wordt er een entreeprijs bevraagd. Dat is vooral bij de tempels die als belangrijke bezienswaardigheid gelden. Van het entreegeld kunnen de tempels onderhouden worden.

De Thai hebben een grote mate van respect voor het boeddhisme. Oneerbiedig gedrag op wat voor manier dan ook wordt niet geaccepteerd. Je mag als man contact maken met monniken. Contact met vrouwen is minder gewenst, omdat de monniken een eed van kuisheid afgelegd hebben. Zij mogen geen vrouwen aanraken, maar vrouwen mogen hen ook niet aanraken. Ook moet je als vrouw niet voor een foto poseren bij monniken. Dat is totaal ongepast.

Documenten

Om als toerist naar Thailand te reizen heb je geen visum nodig als je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig is. Je krijgt bij aankomst op de luchthaven een inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je voor 30 dagen toegang biedt tot Thailand. Zo’n ‘visa exemption’ is gratis. Je moet wel voor je bij de paspoortcontrole aankomt een ‘arrival card’ ingevuld hebben. Deze worden als het goed is onderweg in het vliegtuig al uitgedeeld door het boordpersoneel. Anders vind je deze formulieren bij de balies van de paspoortcontroles.

Wil je langer dan dertig dagen naar Thailand reizen of binnen een korte periode meerdere keren naar Thailand reizen dan heb je een visum voor Thailand nodig. Een toeristenvisum voor een verblijf van zestig dagen (of maximaal twee keer zestig dagen) regel je bijvoorbeeld via één van de vele visumbureau’s die Nederland telt.

documenten

Douane

Je kunt niet zomaar alles meenemen op je reis naar Thailand. Al bij vertrek op Schiphol kun je in de problemen komen als je voor meer dan 10.000 euro aan contant geld (of andere valuta met een vergelijkbare waarde) meeneemt. In Thailand kan er gecontroleerd worden op het meenemen van nieuwe spullen die niet voor eigen gebruik zijn. Hiervoor geldt een limiet van een waarde van 10.000 Thaise Baht. De invoer van wapens, munitie en alle soorten drugs zijn (zwaar) strafbaar. Let hierbij ook op medicijnen. Niet alle medicijnen, ook al zijn ze voorgeschreven, mag je zomaar invoeren in Thailand. Ze moeten sowieso voor eigen gebruik zijn (aan te tonen met een medicijnverklaring van de apotheek), maar je moet ook uitkijken met opiaten die in sommige medicijnen verwerkt zitten. Ook het invoeren van pornografisch materiaal is verboden.

Voor sigaretten en alcohol gelden limieten voor de invoer. Per volwassene mag je 1 liter sterke drank en maximaal 200 sigaretten meenemen. Let op: met een geopend pakje plus een slof van 200 sigaretten overschrijd je deze limiet.

Drugs

Het bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is verboden in Thailand. Dat geldt voor harddrugs en softdrugs. Ook het smokkelen van drugs naar Thailand is ten strengste verboden. Een pilletje of een paar gram wiet voor eigen gebruik kunnen je al een flinke straf opleveren. Zware gevangenisstraffen zijn mogelijk en in het ergste geval kun je zelfs de doodstraf krijgen. Laat je geen zand in de ogen strooien door het gemak waarmee je op sommige plekken in Thailand aan drugs kunt komen.

Elektriciteit

In Thailand worden er twee soorten stopcontacten veel gebruikt: die waar de Europese stekkers inpassen (zonder randaarde) en die met twee platte pinnen (Amerikaanse stopcontacten), ook zonder randaarde. Daarvoor heb je een adapter of wereldstekker nodig. De stopcontacten zijn soms dusdanig ‘uitgewoond’ dat de stekkers niet goed blijven zitten. In de meeste modernere en vooral de duurdere hotels in Thailand zie je dat er steeds meer universele stopcontacten gebruikt worden waar bijna alle verschillende soorten stekkers in passen, inclusief de Europese stekkers die we in Nederland gebruiken.
Omdat het niet iets is waar je zomaar op kunt rekenen zouden we altijd één of twee wereldstekkers meenemen, zodat je nooit zonder stroom zit.

Het voltage van het stroomnetwerk is 220 volt bij 50 Herz. Dit werkt prima samen met de Nederlandse apparatuur.

Elektriciteit

Feestdagen

In Thailand kun je te maken krijgen met feestdagen, die soms je vakantie kunnen beïnvloeden vanwege bijvoorbeeld sluitingen van musea en bezienswaardigheden. Daarnaast kunnen ook restaurants of winkels gesloten zijn of afwijkende openingstijden kennen.

Dit zijn de officiële feestdagen en herdenkingen in Thailand:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 april – Chakridag
13-15 april – Songkran
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Kroningsdag
12 augustus – Geboortedag van de Koningin
23 oktober – Chulalongkorndag
5 december – Geboortedag van de koning
10 december – Dag van de Grondwet
31 december – Oudejaarsavond

Daarnaast zijn er nog een aantal feesten en feestdagen die geen vaste datum kennen. Dat is omdat deze vooral op de maankalender gebaseerd zijn:
februari – Makha Bucha
begin mei – Koninklijke Ploegceremonie
mei – Visakha Bucha / Vesak
juli – Asanha Bucha
juli – Khao Phansa
november – Loy Kratong

Handig om te weten is dat Kerstmis geen officieel feest is in het overwegen boeddhistische Thailand. Het is op 25 en 26 december dus gewoon ‘business as usual’ in Thailand. Winkels, musea en restaurants zijn gewoon geopend. Het openbaar vervoer rijdt net als anders. Het enige wat je merkt is dat sommige grote winkelketens wat kerstversiering hebben en dat vooral door Westerlingen gerunde restaurants soms een speciaal kerstmenu hebben.




Fooien

Het geven van fooien is in het geval van Thailand een vrij lastig onderwerp waar dan ook vrij veel onduidelijkheid over bestaat. Je moet immers weten dat het geven (en het ontvangen) van fooien niet ingebakken zit in de lokale cultuur. Door het toerisme is het geven van fooien inmiddels wel tot gemeengoed uitgegroeid. Het is ook belangrijk te weten dat de salarissen in Thailand veel lager liggen dan in Nederland. In Thailand ligt het gemiddelde dagsalaris zo rond de 250-300 Baht (pakweg 7 tot 8 euro). Een fooi van 200 Baht is dus eigenlijk buitenproportioneel hoog. In restaurants en bars is het echter inmiddels wel gewoon geworden om 10 procent fooi te ontvangen. Sterker nog, veel restaurants berekenen 10% service charge over de rekening (plus 7% tax). De fooi zit in dat geval al in de rekening en een fooi zou dan eigenlijk dubbelop zijn.

Je kunt taxichauffeurs, kamermeisjes, kruiers en masseurs/masseuses een fooi geven. Denk hierbij aan bedragen van 20 tot maximaal 50 Baht per dag of dienst. Ga je meer fooi geven dan breng je ze mogelijk in verlegenheid. Laat de fooi voor degene die je hotelkamer schoonmaakt achter op het hoofdkussen. Het is handig om voor het geven van fooien altijd wat briefjes van 20 of 50 Baht op zak te hebben.

Fooien in Thailand

Fotograferen

Het is over het algemeen geen probleem om mensen op straat te fotograferen. Vraag als het kan wel even toestemming. Gewoon wijzen naar je camera of even zwaaien met je camera met een vragend gezicht erbij is vaak al voldoende. Je krijgt zelden een afwijzing.

Je kunt in Thailand echter niet overal zomaar fotograferen. Zo wordt het in de shopping malls niet op prijs gesteld en kun je door de bewaking aangesproken worden. Ook winkeltjes en kraampjes die bang zijn dat hun concept gekopieerd wordt hebben vaak bordjes hangen met ‘NO PHOTO’ erop. Respecteer dat dan ook.

Geld

In Thailand betaal je met de Thaise Baht. De Baht is de officiële munteenheid van Thailand. Bankbiljetten zijn er in de volgende soorten: 20 Baht, 50 Baht, 100 Baht, 500 Baht en 1000 Baht. De bankbiljetten van 10 Baht worden inmiddels niet meer uitgegeven. Een Baht is onderverdeeld in 100 Satang (dus geen centen). Muntstukken zijn er van 10 Baht, 5 Baht, 2 Baht, 1 Baht, 50 Satang en 25 Satang.

Er zijn in Thailand volop wisselkantoren te vinden waar je euro’s, Amerikaanse dollars of andere valuta om kunt wisselen voor Thaise Baht. Andersom kun je ook je Baht weer omruilen voor bijvoorbeeld euro’s als je huiswaarts keert. Kijk goed naar de wisselkoersen die gehanteerd worden en de commissies die je netaalt voor het wisselen van geld. Hier kunnen nogal wat verschillen in zitten. Wissel in geen geval geld op straat, maar doe het wisselen van geld via de officiële banken en wisselkantoren.

Met je Nederlandse pinpas kun je mits deze geschikt is voor geldopnames buiten Europa (dit moet je baak inschakelen) geld opnemen uit geldautomaten. Die vind je op veel plekken in Bangkok. Vaak staan er zelfs meerdere naast elkaar. Niet gek, want er wordt door de banken flink verdiend aan deze transacties. Per geldopname moet je servicekosten betalen. Die liggen omgerekend boven de vijf euro per transactie. Het is dus handig om grotere bedragen in één keer op te nemen. Kies tijdens het pinnen in Bangkok altijd voor ‘without conversion’ omdat de dan gehanteerde wisselkoers gunstiger is.

Het handigste is om meteen bij aankomst in Thailand ervoor te zorgen dat je contant Thais geld in handen krijgt. Hiermee kun je bijvoorbeeld direct op het vliegveld al een Thaise SIM-kaart aanschaffen (goedkoop bellen en vooral internetten in Thailand), aankopen doen in de winkels (drankjes, iets te eten) en je vervoer naar de stad betalen. Je kunt zowel geld opnemen uit een geldautomaat (ATM) als geld wisselen bij de banken.

Je creditcard heb je in Thailand nodig bij veel hotels (als borg) en ook als je een auto gaat huren dan heb je een creditcard nodig om borg te staan. Als betaalmiddel kun je je creditcard niet zoveel gebruiken in Thailand dan dat je dat op sommige andere bestemmingen gewend bent. De betere winkels en restaurants zijn vaak geen probleem, maar daarbuiten is het vaak lastiger om met een creditcard te betalen.

geld

TIP: Wisselkoers berekenen en Thaise Baht bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Thaise Baht ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Bhat bestellen, zodat je bij aankomst in Thailand niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bij GWK Travelex kun je vreemde valuta zoals de Baht bestellen zonder dat je daar commissie over betaalt. Je kunt het geld ophalen bij een gekozen GWK vestiging of op de luchthaven voor je naar Thailand vertrekt. Deze service is gratis.

Bestel je Thaise Baht bij GWK Travelex

Gezondheid

Thailand is een tropische vakantiebestemming waar ziektes voor kunnen komen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. De risico’s verschillen vaak per bestemming, reisseizoen en reisduur. Tegen sommige ziektes kun je preventieve vaccinaties nemen of medicijnen slikken. Voorbeelden hiervan zijn hepatitis A, buiktyfus, DTP en malaria. Ook kan in afgelegen gebieden dengue (knokkelkoorts) voorkomen. Hier kun je je niet vooraf tegen laten inenten. Preventie tegen muggen is dan het beste middel om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt.

Het sekstoerisme levert een serieus risico op allerlei SOA’s op. Er kan daarom niet vaak genoeg op aangedrongen worden om altijd condooms te gebruiken. Maag- en darmklachten komen ook geregeld voor bij reizigers die naar Thailand gaan. De overgang naar een ander klimaat is hierbij regelmatig de oorzaak. Hoewel eten in Thailand gemiddeld genomen geen probleem moet vormen qua hygiëne, moet je er wel op letten dat wat je eet vers bereid is.

In veel gevallen is het niet onverstandig om een reisverzekering met uitgebreide dekking van de ziektekosten af te sluiten. Als je langer op reis gaat of meerdere keren per jaar reist dan is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering vaak gunstiger dan een eenmalige reisverzekering.
Thailand kent vrij veel goede ziekenhuizen en klinieken. Bij twijfel kun je beter vooraf je verzekeraar bellen. Die kunnen vaak op basis van je locatie een goed advies geven.

Homoseksualiteit

Thailand is erg tolerant ten aanzien van homoseksualiteit. Homobars en gay prides zijn dan ook geen ongewoon beeld in Thailand. Vooral in Bangkok, Phuket en Pattaya zijn veel gay bars te vinden. Openlijke affectie wordt niet zo geaccepteerd. Dat heeft echter niets met de seksuele geaardheid te maken, want dit geldt ook voor hetero’s.

Hoofd

Het hoofd wordt binnen het Thaise boeddhisme gezien als bron van wijsheid. Het aanraken van het hoofd, op wat voor manier dan ook, wordt als ongepast gezien. Vermijd zo’n situatie daarom. In het geval dat je een hoofdmassage ondergaat geldt deze regel natuurlijk niet.

Internet / wifi

Je hoeft in Thailand niet zonder internet te zitten. Er zijn volop mogelijkheden om online te gaan. De eenvoudigste maar ook de duurste manier is om met je Nederlandse (of Belgische, als je uit België komt) online te gaan. De roamingtarieven zijn vaak dermate ongunstig dat dit een vrij kostbaar verhaal kan worden. Wat wel scheelt, is dat sommige providers speciale vakantiepakketten hebt waarbij je per dag een x-aantal MB’s aan dataverkeer hebt en soms ook belminuten en SMS-jes. Het goedkoopste is vaak om een lokale SIM-kaart te kopen. Daarmee kun je serieus goedkoop internetten waardoor dit wel een zeer interessante optie is.

In Thailand zijn er voldoende plekken waar je gratis gebruik kunt maken van Wi-Fi. Denk hierbij aan restaurants, hotels, bars en ook verschillende luchthavens. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen voordat je online kunt gaan. Houd er rekening mee dat het surfen via openbare wifinetwerken niet altijd veilig is. Met een VPN verhoog je de mate van veiligheid aanzienlijk. Het helpt je meteen om het toenemende aantal internetblokkades dat de Thaise overheid instelt, te omzeilen. Want niet iedereen weet het, maar ook Thailand voert censuur uit op het internetverkeer. Zo kun je nieuwssites en artikelen die kritisch zijn op de Thaise regering of het koningshuis vaak niet bezoeken.

Kleding

Het warme klimaat nodig al heel snel uit tot zomerse en vrij vaak vrij blote kleding. In veel gevallen is dat geen enkel probleem, totdat je tempels wilt bezoeken. Blote schouders ‘not done’ en te korte broeken ook niet. Bij sommige tempels kunnen omslagdoeken of andere materialen geleend worden om te blote lichaamsdelen te bedekken.

Ga je het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaew in Bangkok bezoeken dan ontkom je niet aan een lange broek en het geheel bedekken van de romp. Navelshirtjes of broeken met gaten of scheuren erin zijn niet toegestaan.

Kleding

Koningshuis

Het koningshuis is erg belangrijk voor de Thai. Zij hebben dan ook een enorme eerbied voor het koningshuis. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vele fraai versierde foto’s van het koningshuis die je in de straten aantreft. Vooral in Bangkok zie je dit op verschillende plekken terug. Disrespect ten opzichte van het koningshuis is onacceptabel in Thailand. Dit geldt ook voor toeristen. Het beledigen van het koningshuis, op welke manier dan ook, wordt niet geaccepteerd. In het ergste geval kan je dit zelfs gevangenisstraf opleveren.

Kraanwater

Het leidingwater is in Thailand niet van dezelfde kwaliteit als je in Nederland gewend bent. Het is daarom beter om het kraanwater in Thailand niet te drinken. Koop daarom flesjes of flessen mineraalwater. De kosten hiervoor zijn in Thailand enorm laag. Denk aan bedragen vanaf 10 Baht voor een halve liter koel drinkwater. Je kunt dit kopen bij winkels (bijvoorbeeld de 7-Eleven) of bij de vele straatverkopers die je in dorpen, steden en bij de stranden aantreft.

een flesje water

Rookverbod op de stranden

Sinds november 2017 is het verboden om te roken op de meest populaire stranden van Thailand. Reden voor deze impopulaire maatregel is de grote hoeveelheid peuken die op de stranden achterbleef. Het milieu heeft hier dermate onder te lijden dat de Thaise overheid deze wet doorgevoerd heeft. Wie betrapt wordt op roken op het strand die loopt het risico op maximaal 100.000 Baht aan boete en/of maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Op sommige plekken zoals Patong Beach in Phuket zijn er speciale rookzones gemaakt langs de stranden, zodat rokers daar ongestraft van hun peuk kunnen genieten.

Schoenen uit

Bij het betreden van tempels en Thaise woningen is het gebruikelijk om de schoenen uit te doen. Hieronder vallen ook slippers. Deze laat je buiten bij de deur of voor de trap staan. Bij tempels staan er buiten soms speciale open kasten waar schoenen ingezet kunnen worden.

Schoenen uit

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Vanwege de complexe tekens en lastige klanken is deze taal voor Nederlanders niet zo maar eventjes op een paar dagen aan te leren. De basiswoorden kun je natuurlijk wel al uit je hoofd proberen te leren, maar het voeren van een complete conversatie in het Thai vergt wat meer kennis en ervaring. Met Engels kun je je redelijk redden in Thailand. In de betere hotels, restaurants, bars en winkels spreekt het personeel over het algemeen redelijk tot goed Engels. Ook op de luchthavens is het vaak geen probleem. Taxichauffeurs en tuktukchauffeurs hebben vaak wel wat meer moeite met Engels, zeker als het aankomt op het aanduiden waar je naartoe moet. Foto’s laten zien op je mobiele telefoon of in een reisgids helpt vaak al. Vaak bieden hotels en excursiebedrijfjes ook een Thaise beschrijving van waar je naartoe moet, zodat je die aan de chauffeur kunt tonen.

Toeristenpolitie

Omdat de normale politie vaak corrupt is in Thailand, kun je als toerist het beste de toeristenpolitie bellen. Die zijn bereikbaar via telefoonnummer 1155. Als het goed is spreekt de operator Engels. Tip: zet het nummer van de toeristenpolitie in je telefoon voor je in Thailand aankomt. Dan heb je het altijd bij de hand als je het nummer nodig hebt.

Toiletten

In Thailand zul je vaak goed moeten zoeken naar een openbaar toilet. Op veel plekken zoek je zelfs tevergeefs en als je er eentje vindt dan zijn ze vaak vies. In Thailand wordt het hurktoilet ook nog veel gebruikt.

Moet je een kleine of grote boodschap doen dan kun je dat het beste doen bij horecagelegenheden. Grotere winkelcentra hebben vaak wel een openbaar toilet. Soms moet je betalen om er gebruik van te maken.

Tsunami's

In Thailand kun je te maken krijgen met een tsunami. Een tsunami is een vloedgolf die vaak veroorzaakt wordt door een zeebeving. Tsunami’s kunnen zeer destructief zijn. Dat heeft men in Thailand helaas op 26 december 2004 zelf kunnen ervaren (net als in Indonesië, in Maleisië, in Myanmar, in India, in Sri Lanka, in de Maldiven, in Somalië, in Kenia, in Tanzania, in Madagaskar, in Zuid-Afrika, op de Seychellen, in Oman, in Bangladesh, op Reúnion, in Australië en in Singapore). De vloedgolf heeft naar schatting zo’n 230.000 doden veroorzaakt, redelijk veel mensen verwond en een enorme ravage achtergelaten. Thailand behoorde tot de zwaarst getroffen landen.

Omdat een tsunami bij Thailand vrijwel altijd het gevolg is van een zeebeving, is een tsunami niet te voorspellen. Het is immers geen weerverschijnsel wat je aan ziet komen. Een mogelijke tsunami kondigt zich slechts zo’n 15 tot 30 minuten vooraf aan. Op het moment dat je de zee plots ziet trekken moet je snel maken dat je naar een hoger gelegen plek gaat. Op redelijk wat plekken langs de Thaise kust staan bordjes waarop de evacuatieroute in het geval van een tsunami aangeduid staan.

Tsunami's

Tijdsverschil

Thailand ligt in een andere tijdzone dan Nederland, waardoor je in Thailand altijd met een tijdsverschil te maken krijgt. Hoeveel dat is, hangt af of het bij ons zomertijd of wintertijd is. Thailand kent geen zomertijd en wintertijd, vandaar dat het tijdsverschil tussen Thailand en Nederland uiteen kan lopen.

Tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later dan in Nederland.
Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart. Om 02:00 uur wordt de klok dan een uur naar voren gezet. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur wordt de klok dan een uur teruggezet.

Voeten

Binnen het het Thaise boeddhisme en eigenlijk de gehele Thaise samenleving worden voeten als onrein gezien. Daarom moet je nooit met je voeten naar iemand wijzen en zeker niet richting een boeddha of altaar. Ook moet je niet over iemand heenstappen die op de grond zit.

Veiligheid

Thailand is een vrij veilig land. Er heerst economische stabiliteit. Mede daardoor valt het met de criminaliteit wel mee. Als toerist kun je je daardoor vrij door Thailand bewegen met een vrij kleine kans op serieuze gevaren. Toch zijn ze er wel. Oplichting is een groot probleem in Thailand en daaruit voortvloeiend komt er weleens geweld voor tegen toeristen die zich daartegen verzetten. Kleine criminaliteit zoals diefstal en zakkenrollerij komt ook in Thailand voor. Dit zijn zaken waar je eigenlijk bijna overal ter wereld wel rekening mee zou moeten houden. Wees voorzichtig met je spullen, zorg ervoor dat men niet zomaar in je zakken of tassen kan komen en gebruik zoveel mogelijk kluisjes als je je spullen in je hotelkamer achterlaat.

Over oplichting in Thailand hebben we een speciale pagina geschreven: oplichting in Thailand. Lees deze aandachtig. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

De natuur brengt ook wat risico’s met zich mee. Zo kunnen er overstromingen voorkomen, is er een (kleine) kans op orkanen en is de zon dermate fel dat verbranding en uitdroging een bedreiging voor toeristen kunnen vormen. Op het strand moet je oppassen voor kleine stukjes koraal die lelijke snijwonden kunnen veroorzaken aan de voeten.

Veiligheid