Bezienswaardigheden in Thailand

Een groot deel van de toeristen die een vakantie in Thailand bezoekt kiest ervoor om tenminste enkele van de vele bezienswaardigheden van het land te bezoeken. Sommigen passen hun reisschema helemaal aan zodat ze de beste bezienswaardigheden in het land mee kunnen pakken, terwijl anderen gewoon wat excursies doen vanuit hun vakantielocatie in Thailand.

Op deze pagina bieden we informatie over wat toch wel de belangrijkste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Thailand beschouwd mogen worden. Dit is het beste wat Thailand op dit gebied te bieden heeft.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Thailand bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Thailand.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Thailand
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Thailand via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Thailand via GetYourGuide

Grand Palace en Wat Phra Kaew

Tot ongeveer halverwege de twintigste eeuw fungeerde het Grand Palace in Bangkok als officiële koninklijke residentie. Het ommuurde koninklijke complex werd gebouwd in 1782 op het eiland Rattanakosin. Deze periode markeert een tijdperk waarin Bangkok op weg was om als hoofdstad van Thailand te dienen. Destijds droeg Bangkok de naam ‘Phra Nakorn’. Er hebben zich dan ook verschillende ceremonies afgespeeld en door de jaren heen zijn er diverse vooraanstaande gasten ontvangen. Inmiddels is de Grand Palace en de hierbij gelegen hoftempel Wat Phra Kaew een toeristische bezienswaardigheid die je niet mag missen. De pracht en praal van dit complex schittert van ver al tegemoet. Natuurlijk ontbreken ook hier de boeddha beelden niet. Met name de niet al te grote smaragdkleurige boeddha in de Wat Phra Kaew is bewonderenswaardig. Het wordt genoemd als belangrijkste godsdienstige symbool van Thailand. Een bezoek aan dit historische deel van Bangkok neemt zeker wat tijd in beslag. Denk ook vooral aan geschikte kleding, waarbij schouders en knieën bedekt zijn. Vaak wordt dit ook opgelost met een sjaal of pareo. Ook moeten de schoenen vaak uit.

Grand Palace en Wat Phra Kaew

Nam Nao National Park

De prachtige natuur in Thailand is alom aanwezig. Rijstvelden worden met het grootste gemak afgewisseld door bosrijke gebieden, tropische regenwouden, bergen, groteen, eilanden, rivieren, valleien en vulkanen. Het land telt zo’n zeven-en-twintig nationale parken die allen zeer de moeite waard zijn. Eén van de meest bijzondere parken is Nam Nao National Park. Het landschap van dit park beslaat minstens negen-honderd-zes-en-zestig vierkante kilometer. Hierin tref je onder meer verschillende bosgronden, medicinale planten, orchideeën en diersoorten als tijgers, olifanten, zwarte beren, wilde zwijnen en heel veel vogelsoorten. In het bezoekerscentrum is uitgebreide informatie te vinden voor mooie wandelroutes langs bamboe bossen, Haew Sai Waterfall en andere mooie bezienswaardigheden.

Meer info over Nam Nao National Park

Sukhothai Historisch Park

Het voormalige koninkrijk Sukhothai is tegenwoordig onderdeel van het beschermd historisch erfgoed in Thailand. Tijdens de dertiende en veertiende eeuw was Sukhothai de hoofdstad van het eerste koninkrijk Siam, die werd opgericht door koning Intharathit. De typische bouwstijl uit deze periode, die ook bekend staat als de ‘gouden eeuw’, staat bekend als Sukhothai-stijl. Hierin bevindt zich de basis van de Thaise cultuur. Bezoekers kunnen in het Sukhothai Historisch Park allerlei restanten bewonderen van zo’n twintig tempels, sculpturen, muurschilderingen en andere vormen van kunst. Samen met de plaatsen Si Satchanalai en Kampheng Pet vormde Sukhothai de eerste Thaise staat. De plaatsen werden middels kanalen en wegen met elkaar verbonden. Sinds 1991 is dit historische gebied opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Sukhothai Historisch Park is te vinden in het centrale deel van Thailand, ten oosten van Ramkhamhaeng National Park.

Sukhothai Historisch Park

Nationaal Museum Ramkhamhaeng

Wanneer je het Sukhothai Historisch Park wenst te bezoeken, kun je een overweging maken om het naast gelegen Nationaal Museum Ramkhamhaeng hierin mee te nemen. Dit museum heeft namelijk een uitgebreide collectie in huis met Sukhothai beeldhouwwerken, gevonden voorwerpen uit die periode, porselein en keramiek. Veel van de collectie is afkomstig uit de omgeving van Sukhothai en het historische park Si Satchanalai.

Erawan National Park

Naast de vele culturele bezienswaardigheden in Thailand, kun je in dit land ook genieten van de prachtige natuur. Erawan National Park is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit park ligt in het westen van Thailand, niet ver van Kanchanaburi. Het meest aantrekkelijke onderdeel van het Erawan National Park zijn de Erawan watervallen. Na het betalen van de entree wandel je via een uitgestippelde route door de jungle. Langzaam maar zeker hoor je het water, wat middels een aantal etages naar beneden dendert, meer en meer geluid maken. Met name tussen de maanden mei en november, wat gekenmerkt wordt door de regentijd, zijn de Erawan watervallen op hun mooist. Voor een sportieve uitdaging kun je de zeven “niveaus” beklimmen om vervolgens lekker bij te komen onderaan de Erawan waterval waar het water je zeker zal uitnodigen voor enige verkoeling.

Erawan National Park

Wat Rong Khun

De witte boeddhistische tempel nabij Chiang Rai staat officieel bekend als Wat Rong Khun. Deze vrij nieuwe onconventionele tempel werd in 1997 gebouwd naar een ontwerp van de Thaise kunstenaar Chalermchai Kositpipat. Het complex, wat nog lang niet af is, laat rijkelijke fantasieën afwisselen met eeuwenoude cultuur. Ook de binnenkant is iets heel anders dan wat je doorgaans in Thaise tempels aantreft. ‘The White Temple’ zoals de Wat Rong Khun ook wel bekend staat, is ondanks zijn nog altijd niet voltooide staat al verheven tot symbool van Chiang Rai.

Maya Bay Beach

Eén van de mooiste plekken in Thailand is onbetwist het strand Maya Bay Beach. Het behoort dan ook tot één van de populairste stranden van het eiland Koh Phi Phi, wat niet geheel onterecht is. En dat is helaas ook te merken aan het aantal toeristen wat je hier dagelijks tegenkomt. Dit strand kreeg vooral veel aandacht dankzij de film ‘The Beach’ die hier werd opgenomen en waarin Leonardo DiCaprio de hoofdrol speelt. Het heeft zeker de aanbeveling om zo vroeg mogelijk Maya Bay Beach te bezoeken, zodat de kust niet vol ligt met boten die dagjes mensen vervoeren naar dit eens zo idyllische eiland.

Maya Bay Beach

Similan Eilanden

De Andamanse Zee is gevuld met pareltjes van eilanden. De Similan Eilanden voor de kust bij Phuket bijvoorbeeld. Deze onbewoonde eilanden, die het makkelijkst vanuit Khao Lak te bereiken zijn, bieden dagjes mensen mooie baaitjes met prachtige witte stranden. Het heldere water is uitermate geschikt voor snorkel- en duikexpedities of gewoon om heerlijk in te relaxen. Tussen het koraal leven de meest kleurrijke vissoorten en met een beetje geluk kun je er zelfs zeeschildpadden tegenkomen. De Similan Eilanden zijn onderdeel van Nationaal Park Mu Ko Similan, een beschermd natuurgebied.

Wat Phrathat Doi Suthep

Op ongeveer vijftien kilometer van de stad Chiang Mai staat een prachtige boeddhistische tempel op de ‘Suikerolifantenberg’, Doi Aoy Chang. Deze Wat Phrathat Doi Suthep of Doi Suthep zoals de tempel ook wel wordt genoemd, trekt jaarlijks miljoenen toeristen naar deze plek. De plaats tot het bouwen van deze tempel werd volgens de legende gekozen door een olifant die een deel van een boeddhareliek op zijn rug droeg. De plek waar deze olifant stierf is nu tot heilig verklaard. Om de tempel te bereiken dien je enigszins in goede conditie te verkeren. Het pad laat je ongeveer driehonderd treden beklimmen alvorens je een glimp van de Wat Phrathat Doi Suthep op kunt vangen. Gelukkig is het grootste deel ook per kabelbaan bereikbaar. Eenmaal boven is de beloning groots, al is het maar voor het uitzicht over de stad Chang Mai.

Wat Phrathat Doi Suthep

Khao San Road

De backpackerswijk Banglamphu is een bezienswaardigheid in Bangkok die alom veel bekendheid heeft geworven. Met name de straat Khao San Road is bijzonder geliefd. Altijd is hier wel iets te beleven of valt er wat te zien. Met name tijdens de avonduren is het een komen en gaan van mensen die op zoek zijn naar leuke winkels of wat vertier. Muziek galmt je langs alle kanten tegemoet en ondertussen spettert de neonreclame vanaf de gevels. Het drukke verkeer en de chaos aan mensen maakt het helemaal compleet. Zowel de sfeer als de mensen vormen daarbij vaak de grootste bezienswaardigheid. Velen komen uitgedost naar de Khao San Road en paraderen er lustig op los. En ook straatartiesten weten welwillend hun weg naar dit meest bruisende deel van de stad inmiddels te vinden.

Meer info over Khao San Road

Khao San Road

Prasat Hin Khao Phanom Rung

Eén van de mooiste en inmiddels gerestaureerde tempels uit het Khmer tijdperk is gevestigd bovenop een inactieve vulkaan in de provincie Buriram. De tempel Prasat Hin Khao Phanom Rung is daar te vinden in het historische park Prasat Hin Khao Phanom Rung. Vaak wordt deze Hindoestaanse tempel ook wel aangeduid als Phanom Rung. Het wordt gezien als het grootste Khmer monument in Thailand, aangezien het omstreeks de elfde eeuw werd gebouwd. De Angkor architectuur laat veel symmetrie zien en deuren die gericht zijn op de windstreken.

Wat Arun

Direct aan westelijke over van de Menam oftewel Chao Phraya rivier in Bangkok bevindt zich de rijkelijk gedecoreerde tempel Wat Arun. Deze imposante boeddhistische tempel heeft een centrale pagode die ongeveer negen-en-zeventig meter hoog is, waardoor je de Wat Arun al van redelijk ver kunt zien liggen. Vooral wanneer de avond valt steekt de Wat Arun prachtig af tegen de omgeving. De bouwstijl van deze tempel noemt men de Khmer architectuur. De versieringen die zijn aangebracht bestaan hoofdzakelijk uit porselein. Het grondgebied waarop de Wat Arun is gebouwd, wordt traditioneel bewaakt door mythische reuzenbeelden. In Thailand noemt men zo’n beeld een ‘yak’.

Wat Arun

Viharnra Sien

In de plaats Pattaya is een bijzonder museum te bezoeken. Viharnra Sien of Anek Kuson Sala is een museum waar je een collectie levensgrote zwarte sculpturen kunt bewonderen. De beelden zijn in en rondom een prachtige Chinese tempel geplaatst, waardoor de beelden volledig tot een recht komen. Behalve de beelden tref je er ook Chinese antieke spullen, porselein en kunst. De Viharnra Sien tempel is gerealiseerd naar een idee van Sa-nga Kulkobkiat, een visionair die in Thailand is geboren maar opgroeide in China. Met zijn project wilde hij de warme banden tussen deze landen benadrukken. Zijn wens ging in 1987 in vervulling. Na diens overlijden in 2003 werd er uit respect een beeld van Sa-nga Kulkobkiat geplaatst voor de ingang.

Ayutthaya Historisch Park

Ongeveer honderd kilometer ten noorden van Bangkok, aan de Menam rivier, ligt de historische plaats Ayutthaya. Omstreeks de achttiende eeuw was Ayutthaya de hoofdstad van Bangkok. Tegenwoordig wordt de stad vooral bezocht om het Ayutthaya Historisch Park te kunnen bezoeken. Liefhebbers kunnen zich hier tegoed doen aan het bewonderen van oude tempels, de verdedigingsmuren, chedi’s, paleizen en heel veel boeddha’s. Onder de populaire bezienswaardigheden bevinden zich de Wat Phra Si Sanphet tempel, Viharn Phra Mongkol Bopit tempel en de Wat Na Phra Meru tempel. Inmiddels dreigt het Historische Ayutthaya Park onder te gaan dankzij de ongekende populariteit en schade berokkende weersinvloeden. Het is dan ook inmiddels uitgeroepen tot ernstig bedreigt historisch erfgoed.

Ayutthaya Historisch Park

Doi Inthanon National Park

De hoogste berg van Thailand is onderdeel van Doi Inthanon National Park. Doi Inthanon, die vroeger bekend stond als Doi Loing, telt maar liefst twee-duizend-vijf-honderd-vijf-en-zestig meter. Voor de liefhebbers is er een meerdaags wandelpad te volgen die je de weg leidt naar de top. Tijdens deze pittige wandeling passeer je onder andere drie schitterende watervallen, Mae Klang, Wachiratan en Siriphum. Sinds 1954 werd het gebied rondom de Doi Inthanon benoemd tot nationaal park.

Drijvende markten

Eén van de leukste bezienswaardigheden van Thailand zijn de drijvende markten. In Nederland kennen we dit fenomeen helemaal niet, maar in Thailand zijn de drijvende markten heel gewoon. Veel lokale boeren proberen in kleine bootjes hun goederen te verkopen aan passerende bezoekers. Sommige hebben alleen groente, vlees, vis en/of fruit, andere verkopen kant-en-klare maaltijden die aan boord zijn bereid. De bootjes die meer op kano’s lijken vormen in ieder geval een kleurrijk geheel. Verdeeld over het land zijn er verschillende drijvende markten te bezoeken. De meest bekende zijn: de Floating Market in Damnoen Saduak,Taling Chan Floating Market, Tha Kha Floating Market, Bang Noi Floating Market en de minder bekende drijvende markt van Amphawa.

Drijvende markten

Khao Yai National Park

Het oudste en tevens meest bezochte nationale park van Thailand is Khao Yai National Park. Dit park ligt op ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van Bangkok, waar het maar liefst vier provincies beslaat. Een groot deel van het Khao Yai National Park bestaat uit dicht beboste gebieden met watervallen zoals Haew Narok, die het habitat van uiteenlopende diersoorten vormen. Het is ook één van de weinige plekken in Thailand waar je nog ongerept regenwoud tegenkomt. Een aantal van de uitgestippelde routes waren eens veel gebruikte olifantenpaden. Helaas kom je deze prachtige dieren hier nog maar zelden vrij in de natuur tegen. In het bezoekerscentrum van Khao Yai National Park kun je nog veel meer te weten komen over dit schitterende natuurpark van Thailand en de excursies die je er kunt boeken.

Meer info over het Khao Yai National Park

Bridge on the River Kwai

De spoorlijn die over de rivier Khwae Yai bij Kanchanaburi loopt is wereldberoemd geworden dankzij de film die erover gemaakt werd. “The Bridge on the River Kwai” is een oorlogsfilm die het verhaal over Britse krijgsgevangenen verteld die de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden. De film gaat niet zozeer over de geschiedenis van de brug, maar vertolkt meer het boek dat geschreven werd door Pierre Boulle, ‘Le pont de la rivière Kwaï’. De brug over de rivier de Kwai werd in 1943 gebouwd naast een houten exemplaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de spoorbrug flink beschadigd. In de jaren daarna zijn er daardoor uitvoerige reconstructie uitgevoerd. Hoewel de brug een spoorbrug betreft, kun je er wel overheen lopen. Het blijft oppassen, want tussen de metalen delen zitten meerdere openingen. En er kan nog altijd een trein passeren. Middels een rit met de trein vanuit Kanchanaburi is het mogelijk om via de ‘Bridge on the River Kwai’ naar de historische eindbestemming van de Birma spoorlijn ‘Ban Nam Tok’ te reizen.

Bridge on the River Kwai

Prasat Hin Phimai

In het Phimai Historical Park zijn nog een aantal ruïnes van tempels uit het Khmer tijdperk te bewonderen. Direct aan de rivier de Mun in Phimai reist het silhouet op van de Khmertempel Prasat Hin Phimai. De bouw van deze tempel werd vermoedelijk in de elfde eeuw uitgevoerd. De tempel is deel gerestaureerd en dus niet geheel origineel. Maar nog altijd even prachtig om te zien. In het nationaal museum van Phimai zijn meerdere details uit de eens zo bloeiende geschiedenis van Prasat Hin Phimai en de laatste Angkor koning Jayavarman VII te ontdekken.

Khao Sok National Park

In het zuidelijk deel van Thailand ligt het nationale park Khao Sok. Dit park, waarvan men zegt dat het het mooiste natuurpark ter wereld is, is uitermate geschikt voor avonturiers. Je kunt er namelijk aan ongelofelijk veel activiteiten deelnemen. Zo zijn er tochten op een bamboevlot te maken, kun je er meerdaagse wandel en/of kayakroutes volgen en behoren jungle en safari tours tot de vele mogelijkheden. Het landschap binnen Hhao Sok National Park verandert hierbij keer op keer. Je passeert onderweg ruige rotsformaties, beboste jungles, eilanden, rivieren, meren en heel veel diersoorten.

Meer info over het Khao Sok National Park

Elephant Nature Park

Op heel veel plaatsen in Thailand worden excursies met olifanten aangeboden, wat nog altijd heel veel toeristen aantrekt. Gelukkig verschijnen er ook steeds vaker beelden en informatie over wat dit vaak betekend voor de olifanten. Helaas worden deze dieren namelijk steeds vaker uitgebuit, mishandeld en/of veel te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald. De meeste olifanten die in de toeristenindustrie ‘werken’ worden mentaal gebroken en middels dwang en martelpraktijken weer opgebouwd om ze zo te kunnen manipuleren. Het is daarom erg belangrijk om, voordat je een excursie boekt, je wat meer te verdiepen in de organisatie. Er zijn namelijk ook enkele organisaties die op een meer verantwoorde manier met olifanten omgaan. Elephant Nature Park is hier een uitstekend voorbeeld van. Deze organisatie in het noorden van Thailand werd in 1990 opgericht als ‘Elephant rescue and rehabilitation center’.

De olifanten die je hier treft zijn vaak gered uit handen van handelaren, die de dieren vooral als inkomstenbron gebruikten. Ze mogen hier herstellen, bijkomen en genieten van hun vrije dagen. De organisatie Elephant Nature Park wordt vooral bedreven door heel veel vrijwilligers. Bezoekers kunnen hier dan ook meteen als vrijwilliger aan de slag. Je mag dan bijvoorbeeld meehelpen met eten geven, het wassen van de olifanten of het maken van een wandeling naast en met de olifanten. Behalve deze kolossale dieren worden er ook honden, katten, buffels en andere dieren opgevangen en verzorgd. Behalve in Thailand werkt deze organisatie ook in Cambodja en Myanmar.

Meer info over het Elephant Nature Park

Elephant Nature Park